Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru pobjednici takmičenja DESIGN MEGDAN

U ponedjeljak 27.05.2024.godine održano je finalno studentsko takmičenje DESIGN MEGDAN, u organizaciji INTERA Tehnološkog parka. Cilj takmičenja je  bio promocija tehničke kulture,  te poticanje inovativnosti i jačanje kapaciteta studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elekrotehnike Sveučilišta u Mostaru i Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Studenti su imali zadatak da kroz timski rad konstruišu i izrade maketu vozila,  koje će  akumuliranjem mehaničke potencijalne energije preći maksimalni mogući put.

Od 11 timova koji su učestvovali u takmičenju, četiri studentska tima ( dva sa FSRE Sveučilišta u Mostaru i dva sa Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru) su kroz višemjesečni rad na razvoju inovativnog proizvoda, koristeći sve raspoložive resurse svojih fakulteta i inovacijskog laboratorija INTERA Tehnološkog parka, uspjeli svoja rješenja testirati u finalnom takmičenju, pred stručnom komisijom.

Prvo i drugo mjesto na ovom takmičenju su osvojili timovi studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, dok je treće mjesto pripalo studentima FSRE-a.

Oba tima Mašinskog fakulteta su činili studenti prve godine I ciklusa studija, dok su trećeplasirani studenti pete godine FSRE-a.

Oni su ovim plasmanom pokazali zavidno znanje iz: mehanike, materijala i tehničkog crtanja, ali i svoju originalnost, inovativnost i uspješnost u timskom radu..

U sastavu prvoplasiranog tima su bili:

  1. Benjamin Brekalo
  2. Mustafa Puljarga
  3. Ensar Zalihić

 U sastavu drugoplasiranog tima su bili:

  1. Mehmed Čorbić
  2. Edin Filan
  3. Nusret Hodžić

Najbolji tim će provesti jedan dan u tvornici Rimac Automobili u Zagrebu, gdje će ih dočekati iskusni inženjeri koji će ih, uz prigodno predavanje, provesti kroz sve ono čime se Rimac Grupa bavi. 

Drugoplasirani tim će dva mjeseca provesti na praksi u poduzeću Alfa Therm gdje će se, uz pomoć mentora, upoznati s radnim okruženjem jednog od najuspješnijih poduzeća u regiji.

Upućujemo iskrene čestitke našim studentima, koji su uspjeli ostvariti prvo i drugo mjesto na ovom takmičenju i na čiji rezultat moramo biti ponosni.