Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

“Drugi zeleni dan” i humanitarna akcija za oboljelu studenticu Aminu Zjakić | Agromediteranski fakultet

Na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru organizovan je “Drugi zeleni dan” s ciljem podizanja svijesti javnosti za potrebom jačanja vlastite biljne proizvodnje i zaštite postojeće. Ideja iza ovog dana je između ostalog i zaštita onih vrsta biljaka po kojima je naše podneblje poznato, a polako ih zanemarujemo.

Aktivnosti Fakulteta će se u narednom periodu fokusirati i na uspostavljanje etnobotaničkih kolekcija, koje će, nadamo se biti početak spomenutih aktivnosti. Studenti i uposlenici Agromediteranskog fakulteta su prezentovali proizvode, između ostalog i sadnice ukrasnog, ljekovitog i začinskog bilja, te sadnice povrća koji su rezultat studentskog praktičnog rada u ovoj akademskoj godini.

Dio prezentovanih sadnica je poklonjen mostarskim srednjim i osnovnim školama, te drugim javnim ustanovama značajnim za Grad Mostar.

Ovogodišnja manifestacija je imala i humanitarni karakter jer se provela i humanitarna akcija pod nazivom „Zdravi napitak za Aminu“, a sva prikupljena sredstva će biti uplaćena u fond za liječenje teško oboljele djevojke Amine Zjakić sudentice prve godine Agromediteranskog fakulteta smjera Nutricionizam.