Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Javna tribina "Prehrana mladih – izazovi savremenog doba"

Javna tribina pod nazivom "Prehrana mladih – izazovi savremenog doba" realizovana je u organizaciji i u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a ideja je potekla od anketnog upitnika koji su proveli studenti studijskog programa „Nutricionizam“ u želji da istraže prehrambene navike svojih kolega, kao i kolega na drugim fakultetima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. U cilju bolje interpretacije rezultata, kao i mogućih preporuka, panelisti u ovoj tribini bili su jedna od najpoznatijih nutricionistkinja u Bosni i Hercegovini, Amela Ivković O'Reilly, magistrica nautricionizma Vlatka Živkušić i van.prof.dr. Aida Šukalić predmetna profesorica na studijskom programu "Nutricionizam". Događaju su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola i studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Dekanica Agromediteranskog fakulteta “Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, v. prof. Alisa Hadžiabulić je istakla da je nutricionizam realativno nova naučna oblast, te da predstavlja primjenjenu prirodnu nauku o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Agromediteranski fakultet je prepoznao potrebu društva otvarajući ovaj studijski program koji ima za cilj promociju zdravstveno ispravne hrane, kako u njenoj konzumaciji, tako i proizvodnji. Modernizovan je studijski program Biotehnika sa smjerovima Biljna proizvodnja, Ekološka poljoprivreda i IT u poljoprivredi.

V. prof. Aida Šukalić, predmetna profesorica na studijskom programu Nutricionizam ističe kako su studenti smjera pokrenuvši navedeno istraživanje dodatno naglasili posvećenost promociji zdravih prehrambenih navika unutar studentske zajednice. Studija proizlazi iz želje za dubljim razumijevanjem prehrambenih navika studenata, njihove svijesti o vlastitoj prehrani, te utjecaja okoline i loših navika na njihovu prehranu. Primijetili smo da prehrambene navike mladih, posebno studenata, imaju ključnu ulogu u formiranju dugoročnih zdravstvenih navika. Naš je cilj bio identificirati potencijalne izazove s kojima se studenti suočavaju u vezi s prehranom, te pružiti smjernice i preporuke kako bi se poboljšale te navike i potaknuo zdraviji način života među studentima.

Panelistice ukazuju da će rezultati istraživanja biti od koristi za razvoj programa koji podržavaju zdravu prehranu i dobrobit studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Također naglašavaju namjeru povećanja svijesti o važnosti zdrave prehrane među srednjoškolcima, kako bi doprinijeli širenju informacija i poticali razumijevanje o značaju očuvanja zdravih prehrambenih navika od rane dobi. S javne tribine organizatori su poslali poruku kako je problem prehrane studenata itekako prisutan i kako nepravilna prehrana predstavlja prijetnju po zdravlje mladih. Panelistice poručuju da je održavanje navika pravilne prehrane za mlade važno, hraniti se redovno, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo, ne izbacivati nijednu grupu namirnica iz prehrane, baviti se sportom, ne prihvatati atraktivne trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvatati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška. Također je zaključeno da pravilna prehrana u mladosti predstavlja preduslov pravilnog razvoja, ali i veliki čvrst osnov za  tjelesno i mentalno zdravlje mladih. Također, studenti smjera “Nutricionizam” su izadili brošuru pod nazivom  “Preporuke za studentsku prehranu”.