Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Svečano otvorena Sportska dvorana "Sport i zdravlje"

Uz prisustvo velikog broja gostiju u okviru obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta održana je svečanost povodom otvaranja rekonstruisane Sportske dvorane "Sport i zdravlje" na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Dvorana je opremljena po najvišim standardima, a izgradnju i opremanje osim Nastavničkog fakulteta i Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru pomogli su i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada HNK-a i Grad Mostar. Dvorana je prema riječima dekana prof. dr. Ekrema Čolakhodžića samo jedan u nizu koraka pri realizaciji vizije ove ustanove. Studenti će sada imati mnogo bolje uslove za rad, a novootvoreni objekat je zamišljen da bude i mjesto okupljanja i vannastavnih aktivnosti studenata.

"Sretni smo što smo projekat doveli do kraja, a još sretniji što na njemu nećemo stati, već nastaviti i dalje ulagati u infrastrukturu, te tako studentima i nastavnom osoblju omogućiti bolje uslove za rad" kazao je dekan prof. dr. Ekrem Čolakhodžić.

Univerzitet je zadržao ulogu nosioca društvenog razvoja Grada Mostara i Hercegovine, a kampus je bio i ostaje mjesto okupljanja mladih, mjesto sportskih takmičenja i usvajanja novih znanja i vještina.

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr. Rijad Novaković istakao je Strategiju razvoja Univerziteta, koja predviđa unaprijeđenje infrastrukture, te razvoj kapaciteta i potencijala. Dio strategije je i Sportska dvorana “Sport i zdravlje“.

"Rekonstrukcijom dvorane smo poboljšali uslove nastavnog procesa, te stvorili mjesto na kojem studenti mogu provoditi slobodno vrijeme i organizovati sportske manifestacije. Moram i ovom prilikom zahvaliti donatorima i prijateljima koji su podržali projekat" rekao je prorektor prof. dr. Rijad Novaković.

Naredni projekat je izgradnja sportskih terena i pratećih objekata u centralnom dijelu kampusa Univerziteta. Grad Mostar je obezbijedio početna sredstva u iznosu od 600 hiljada KM.

"Raduje uspješna saradnja sa vlastima na svim nivoima, koje prepoznaju važnost ulaganju u sportsku infrastrukturu, a od koje će benefite imati i sportisti i sportski kolektivi u gradu" dodao je prof. dr. Rijad Novaković.

Program otvaranja je zaključen posjetom dvorani i keteringom.