Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta

Sjećanjem na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke uz projekciju filma „Heroj oslobodilačkog rata – Midhad Hujdur Hujka“ autora Seada Kreševljakovića započeo je program svečanog obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

„Današnji dan je pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića, po kojem je naš Univerzitet dobio ime koje ponosno nosi, posebno posvećeno sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nositelja Ordena oslobodilačkoga rata Midhada Hujdura Hujke koji je bio simbol poštenja, hrabrosti i odbrane ne samo ovog dijela na kojem se univerzitetski kampus nalazi nego i Mostara i domovine“ kazala je rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović.

Prije početka projekcije filma, rektorica je istakla da je Univerzitet pokrenuo proceduru izmjene naziva adrese Univerziteta.

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru će u narednom periodu dobiti svoju novu adresu koja je i predviđena statutom Univerziteta, a to je Univerzitetski sportsko-rekreacioni centar Midhad Hujdur Hujka“ kazala je rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović.

Nakon projekcije filma, delegacije su položile cvijeće na spomen-bistu Džemala Bijedića i spomen-ploču Midhada Hujdura Hujke i saboraca, odajući na taj način počast historijskim velikanima i posebno značajnim ličnostima za Grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu

Iako su djelovali u različitim vremenskim okvirima i u različitom kontekstu Džemal Bijedić i Midhad Hujdur Hujka ostavili su neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine. Džemal Bijedić je bio vizionar koji se zalagao za afirmaciju Bosne i Hercegovine u okviru Jugoslavije, kao i za promociju Jugoslavije u kontekstu međunarodnih odnosa. S druge strane Hujka – simbol otpora, snage i borbe za slobodu, predstavljao je jednu od ključnih figura za odbranu Mostara i domovine.

Aktivnosti koje slijede u okviru obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta su svečano otvaranje Sportske dvorane „Sport i zdravlje“, Svečana sjednica Senata Univerziteta, promocija izdvačke djelatnosti, promocija međunarodnih i međuuniverzitetskih projekata, promocija doktora nauka, te svečana promocija i dodjela diploma.