Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Posjeta Novom Pazaru i promocija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru

Delegacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koju su činili rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović, prorektorica za naučno-nastavna pitanja prof. dr. Azra Špago, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona prof. dr. Adnan Velagić i savjetnik ministra Nijaz Kurtović boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru.

Tokom posjete održani su sastanci sa predstavnicima Novog Pazara na temu proširenja međuinstitucionalne saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Razgovori i sastanci tekli su u pravcu boljeg i snažnijeg povezivanja Novog Pazara sa Hercegovačko-neretvanskim kantonom, pri čemu su usaglašene ideje o budućem studiranju na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kao i smještaju, boravku i životu u Mostaru za studente iz Novog Pazara.

U okviru dvodnevne posjete održana je promocija Univerziteta „Džemal Bijedić” za novopazarske srednjoškolce. Rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović je istakla visoku kvalitetu studijskih programa i moderne uslove studiranja na Univerzitetu.

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru postoji skoro pola vijeka, studentima nudimo izvrsne programe i najbolje uslove studiranja. Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo savremen kampus, gdje su uslovi za smještaj i studiranje izuzetni” kazala je rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović.

Tokom boravka u Novom Pazaru, delegacija je posjetila gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i predstavnike Grada, a prilikom posjete je održan produktivan sastanak. U Kulturnom centru Novog Pazara upriličena je promocija Univerziteta na kojoj su prisustvovali direktori i učenici novopazarskih osnovnih i srednjih škola.

Posjetili su Ugostiteljsko turističku školu u Novom Pazaru, Osnovnu školu „Stefan Nemanja“ i Muzej Ras Novi Pazar, gdje je najavljena saradnja u oblasti obrazovanja i kulture.

Rektorica prof. dr. Huseinbegović i ministar prof. dr. Adnan Velagić gostovali su na Regionalnoj televiziji Novi Pazar s ciljem promocije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru široj javnosti.

Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi koji ostvaruju kvalitetne rezultate na najvećim državnim i regionalnim takmičenjima, a zahvaljujući sastancima koji su održani tokom posjete i najavom saradnje u budućem periodu, kao i prezentacijom mogućnosti života u Mostaru i studiranja na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, novopazarski srednjoškolci i maturanti će imati priliku nastaviti svoje obrazovanje na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru što predstavlja važan korak za budućnost mladih i njihov profesionalni i akademski razvoj.