Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

ZBORNIK ZAVRŠNIH RADOVA „ROD I GLOBALIZACIJA NA BALKANU“ U OKVIRU UNIGEM PROJEKTA

Zbornik završnih radova „Rod i globalizacija na Balkanu“ jedan je od rezultata regionalne Zimske škole „Rod i globalizacija“ koja je održana u periodu od 20. do 26. februara 2023. godine u Sarajevu, u organizaciji Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zdravko Grebo i TPO Fondacije. Učesnici i učesnice Zimske škole „Rod i globalizacija“ bili su studenti i studentice društvenih fakulteta sa 19 partnerskih univerziteta iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije koji učestvuju u UNIGEM projektu kojeg vodi TPO Fondacija. Nakon Zimske škole, studenti i studentice su imali priliku pisati istraživačke radove na odabrane teme, uz mentorstvo profesora i profesorica sa partnerskih univerziteta. Na ovaj način omogućeno je dodatno umrežavanje nastavnog osoblja i studentske zajednice kroz zajednički akademski projekat pripreme Zbornika završnih radova pod nazivom „Rod i globalizacija na Balkanu.” Zbornik predstavlja kolekciju 12 odabranih studentskih radova organiziranih u sljedeće četiri tematske cjeline: rod i globalizacija, rod i društvo, rod i migracije i rod i politika. Ova aktivnost je realizovana u sklopu projekta UNIGEM koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U Zborniku „Rod i globalizacija na Balkanu“, urednice: Jasna Kovačević, Zilka Spahić-Šiljak, izdavač: Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zdravko Grebo, suizdavač: TPO Fondacija, Sarajevo, 2023., priređenom u okviru projekta UNIGEM (“Univerziteti i gender mainstreaming”) objavljen je i rad: Desni populizam: mogući utjecaj na pravo na abortus u Bosni i Hercegovini, autorice  Amile Memić, bachelor prava, Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, urađen pod mentorstvom prof. dr. Emine Hasanagić, vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta ‘’Džemal Bijedić’’ u Mostaru.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO), prema potpisanom Memorandumu o saradnji, provode projekat „University and gender mainstreaming“ (UNIGEM), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva,  sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

UNIGEM projekat predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetimau Bosni i Hercegovini i regiji.

U projektu učestvuje 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.