Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održan Brucoški čas na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru

U sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportskog rekreativnog centra (USRC) “Midhad Hujdur Hujka”, tradicionalnom manifestacijom Brucoški sat svečano je obilježen početak nove akademske 2023/2024. godine, za studente prve godine studija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Ove akademske godine u prvi ciklus studija upisano je 894 studenta, što je za 14 posto više u odnosu na prošlu akademsku godinu, a nakon drugog i trećeg upisnog kruga na Univerzitetu očekuju više od hiljadu brucoša.

Studentima su riječi dobrodošlice uputili rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” prof. dr. Alena Huseinbegović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović i predsjednik Unije studenata Kenan Begović.

Rektorica Huseinbegović pozdravila je sve brucoše, te im uputila dobrodošlicu u svoje lično ime i uime nastavnika, saradnika, administrativnog i tehničkog osoblja i studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

“Dragi brucoši, s današnjom ceremonijom počinje novo poglavlje vaših života. U godinama studija koje slijede budite vrijedni i marljivi, pokažite trud i zalaganje, budite kolegijalni, znatiželjni, kreativni, aktivni kroz studentske organizacije, učestvujte u društveno odgovornim aktivnostima i događajima, u razmjeni i mobilnosti studenata, istražite sve mogućnosti koje vam studiranje nudi i zajedno s nama ponudite svoje kapacitete za razvoj, unapređenje i modernizaciju Univerziteta”, poručila je rektorica Huseinbegović.

Podsjetila je da se nastavni proces na Univerzitetu “Džemal Bijedić” izvodi na više od 50 savremenih i modernih studijskih programa, koji će studentima omogućiti konkurentnost na tržištu rada i pripremiti ih za procese koji ih očekuju nakon stjecanja akademskih kvalifikacija.

Studentima se obratio i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona Rašid Hadžović, koji je svim studentima i profesorima čestitao početak nove akademske godine.

“Svim brucošima i studentima te nastavnom osoblju čestitam početak nove akademske godine i želim da je uspješno privedu kraju. Također, poručio bih studentima da se upornost isplati i da je ona na prvom mjestu što se tiče učenja, rada, jer uporni završavaju fakultete”, kazao je ministar Hadžović.

Predsjednik Unije studenata Kenan Begović podsjetio je brucoše da Unija studenata, kao krovno studentsko tijelo na Univerzitetu, stoji na raspolaganju za pomoć i podršku studentima tokom studiranja.

“Drage kolegice i kolege, koristim ovu priliku da vas pozovem da se aktivno uključite u rad, inicijative i projekte Unije studenata koja zastupa interese svih studenata našeg univerziteta. Iza Unije studenata je niz realiziranih projekata, a tako će se nastaviti i u ovoj akademskoj godini – poručio je Begović.

Nakon pozdravnih riječi i uručivanja poklona, studenti su se uputili ka prostorijama fakulteta i univerzitetskih studija gdje su imali priliku upoznati nastavno i administrativno osoblje s kojim će sarađivati i usvajati znanje narednih godina.