Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Svečana sjednica Senata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru

Svečanom sjednicom Senata koja je održana u Kongresnom centru – Dvorana Princess hotela Mepas obilježena je 46. godišnjica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Svečanoj sjednici Senata su pored menadžmenta Univerziteta, dekana i voditelja univerzitetskih studija prisustvovali i rektori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, kao i brojne zvanice, zvaničnici i gosti. Na sjednici Senata je upriličena i dodjela rektorovih nagrada najboljim studentima i priznanja za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inostranstvu, kao i za dugogodišnji uspješan rad na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i dostignuća u nastavnoj, naučnoj, sportskoj i drugoj djelatnosti Univerziteta.

Prisutnima se obratila rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović, te je u ime menadžmenta Univerziteta, nastavnog i administativnog osoblja i studenata svima poželjela srdačnu dobrodošlicu. Prisutnim se zahvalila na dolasku i učešću na svečanoj sjednici Senata Univerziteta kojim su uveličali ceremoniju obilježavanja 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

“Danas slavimo rođendan našeg Univerziteta, koji postoji gotovo pola vijeka, a svečana sjednica Senata je prilika da se analiziraju rezultati u protekloj godini i najave planovi za budućnost. Kvalitetan Univerzitet ne čine samo brojkama mjerljivi rezultati ili pozicije na ljestvicama, nego ljudi koji su posvećeni radu, suočeni s brojnim izazovima, koji svojim pozitivnim primjerom ukazuju na kvalitetno obrazovanje i odgovornost prema zajednici, koji pored naučnih mogu da prenesu i praktične sposobnosti i kompetencije, koji istražuju, poučavaju i služe univerzitetu i društvu.” kazala je u svom obraćanju rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

Nakon rektorice, prisutnim se obratio predsjednik Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine i rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Radoslav Gajanin koji je čestitao 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, uz želje za puno uspjeha u narednom periodu, naglašavajući kvalitetnu međusobnu podršku javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji djeluju u okviru Rektorske konferencije.

Na svečanosti se obratio i Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona prof. dr. Rašid Hadžović. Uz čestitku Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru povodom 46. godina uspješnog rada i razvoja, istakao je kako u budućnosti uspješan rad i djelovanje Univerziteta nikada neće biti upitni.

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ je prošao trnovit put ka ostvarenju svojih ciljeva. Uz brojne barijere i izazove različite prirode sa kojima se ovaj univerzitet suočavao kroz svoje postojanje, univerzitet danas korača velikim koracima uporedo sa naučnim i obrazovnim trendovima u Evropi i svijetu. Svjedočio sam teškom putu kroz koji je Univerzitet prošao, ali i njegovim uspjesima. Obilježavanje 46. godišnjice Univerziteta pokazatelj je da se ova najstarija visokoškolska ustanova u Hercegovini oduprla mnogim iskušenjima i nedaćama i da njen rad i djelovanje nikada neće biti upitni.“ kazao je prof. dr. Hadžović.

U okviru Svečane sjednice Senata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru uručene su rektorove nagrade najboljim studentima. Dobitnici rektorovih nagrada su: Omer Ćosić, Ema Dlakić, Đenana Đulmez, Nedim Pajić, Haris Šunje, Minela Dugalić, Sanida Hebibović, Jenet Tanović i Nihada Hopić sa I ciklusa studija, te Armin Krasniqi, Elda Sultić, Ajla Graho, Harun Topić, Medina Čorda sa II ciklusa studija na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Dobitnici priznanja za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru su: Edin Mušić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH; prof. dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK; Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara; Sadik Babür Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Adnan Faladžić, ministar finansija HNK; Sead Pašić, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru; Vahida Žujo, redovni profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Nagrađeni su i nastavnici koji su prethodne akademske godine stekli zvanje redovnog profesora, i to: prof. dr. Alena Huseinbegović redovna profesorica na Pravnom fakultetu; prof. dr. Rašid Hadžović, redovni profesor na Građevinskom fakultetu; prof. dr. Edina Špago-Ćumurija, redovna profesorica na Fakultetu humanističkih nauka; prof.dr. Asim Peco, redovni profesor na Nastavničkom fakultetu i prof.dr. Muharem Kozić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu.

Zaposlenicima Univerziteta koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli evropskom i svjetskom uspjehu naše Lane Pudar i tako na najbolji način promovisali Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru dodjeljene su plakete Univerziteta, a oni su: prof. dr. Damir Đedović, vanredni profesor na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i mr. Alena Ćemalović, magistrica na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović uručila je i zahvalnice za istaknuti rad i dostignuća u nastavnoj, naučnoj i drugoj djelatnosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Dobitnici zahvalnica su: prof. dr. Senad Rahimić, prof. dr. Mirjana Popović, prof. dr. Emina Junuz, doc. dr Suad Zalihić, mr. sc. Čelebija Tikveša.

U ime dobitnika priznanja za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prisutnim se obratio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Edin Mušić, koji je istakao da je Univerzitet jedan od simbola Grada Mostara, te da je daleko prepoznatljiv u Evropi i svijetu, te da mu priznanje Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru predstavlja jedno od dražih priznanja u karijeri.

Dobitnica rektorove nagrade Jenet Tanović se također obratila skupu u ime nagrađenih studenata, te je prilikom obraćanja iskazala zahvalnost Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru što prepoznaje trud i zalaganje studenata tokom obrazovnog procesa.

Naredna aktivnost u okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru bit će upriličena u srijedu, 15. februara. Predviđene su sljedeće aktivnosti: Promocija izdavačke djelatnosti u čitaonici Univerzitetske biblioteke sa početkom u 10:00 sati, zatim Masterclass: Put do izvrsnosti na kojoj će se obratiti prof. dr. Damir Đedović i mr. Alena Ćemalović, te kao specijalni gost Lana Pudar. Masterclass: Put do izvrsnosti će biti održan u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka sa početkom u 12:00 sati. Finalna aktivnost za srijedu je Šahovski turnir koji će biti održan na Nastavničkom fakultetu sa početkom u 18:00 sati.