Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Peti Dan nauke na Agromeditranskom fakultetu

07.12.2023. od 11:00 do 14:00 u prostorijama Agromediteranskog fakulteta održati će se 5. Dan nauke. Dan nauke promoviše teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije.

Cilj Dana nauke je da njeguje i jača osnovne akademske vrijednosti, kao što su istraživački integritet, saradnja i dijeljenje znanja, kako bi naučno istraživanje i njegovo širenje bilo dostupno svima, bilo naučnicima amaterima  ili profesionalcima. Otvorena nauka također je ključna za povećanje povjerenja javnosti u nauku i sredstvo je za povećanja interesa i podsticanje učestvovanja obrazovnih institutcija i javnosti u istraživačkim aktivnostima. Na ovaj način se želi popularizovati nauka organizovanjem događaja i programa koji promovišu nauku, naučno istraživački rad i/ili naučne metode istraživanja među djecom, učenicima, mladima i društvu.

Dan nauke će se također održati i na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Događaj se organizuje zajedno sa Fakultetom za tropske studije Univerziteta za životne nauke iz Češke  i podržan je od strane Češke razvojne agencije kroz projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing“ (23-PKVV-7).