Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održan 5. Dan nauke na Agromediteranskom fakultetu UNMO

Završen je još jedan, peti po redu Dan nauke, koji Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić u Mostaru organizuje u saradnji sa Agronomskim-prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerzitetom za prirodne nauke CULS, odnosno Fakulteta za tropske studije iz Praga. Svjesni problema današnjice, izazvanih klimatskim promjenama i nedostatkom hrane u svijetu, fakulteti teže promovisanju nauke kroz ovakve interaktivne događaje. Profesori i studenti su predstavili svoj rad kroz interesantan prezentacijski program koji je uključivao entomološke zbirke, floristička riješenja za interijer, uzgoj mikro bilja i klica, oprašivanje orhideja, klijanje polena in vitro, korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. Posebno je bila pripremljena i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza. Veliki interes je izazvao i nutricionistički kutak u kojem su studenti studijskog programa Nutricionizam prezentovali neobične alternativne izvore hrane, razne prerađevine od insekata i glista, kao i kompletnu gluten-free ponudu.

Na ovom Danu nauke je predstavljen i zajednički projekat studenata Fakulteta informacijskih tehnologija i Agromediteranskog fakulteta - Pametni staklenik razvijen uz pomoć firme StarmoTech iz Mostara. Riješenje je ponudilo potpunu digitalnu kontrolu vlažnosti, temperature, osvjetljenja i prihrane biljaka. Ovaj interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup je način koji treba promovisati i u budućnosti.

Ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije nauke, upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama. Ovo su također mogućnosti da se naučno-istraživački rad i naučne metode istraživanja približe djeci i mladima. Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola Mostara je imao priliku da to iskusi danas.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Češke razvojne agencije i Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing“ (23-PKVV-7).”