Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Promocija publikacija u izdanju Univerziteta

U okviru obilježavanja 45. godišnjice postojanja i rada Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, na Nastavničkom fakultetu upriličena je prezentacija izdavačke djelatnosti Univerziteta za 2021. godinu.

Prezentirano je 13 monografskih i 8 serijskih publikacija, te monografija “45 godina Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru”. Prodekani za naučno-istraživački rad prezentirali su publikacije objavljene u 2021. godini.

Monografiju “45 godina Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru” prezentirala je urednica van. prof. dr. Edina Šago-Ćumurija, naglasivši da će Monografija biti dostupna u online izdanju na web-stranici Univerziteta.

Izdavačka djelatnost Univerziteta jedan je od pokazatelja uspješnosti njegovog naučno-istraživačkog rada. Univerzitet “Džemal Bijedić” osim duge tradicije u obrazovanju ima i jako produktivan i bogat naučno-istraživački rad koji je jednim dijelom prezentiran i kroz izdavačku djelatnost.

Izdavačka djelatnost Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru ima dugu tradiciju, dužu od samog Univerziteta. Prva monografska publikacija pod nazivom Istorija srednjeg veka autora Nijaza Slipičevića, objavljena je 1969. godine u izdanju Pedagoške akademije u Mostaru. Ukupan broja izdanja Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru iznosi oko 400 monografskih publikacija. Danas je sačuvano 347 monografskih publikacija koje čine Arhivsku zbirku Univerzitetske biblioteke. Broj koji nedostaje su prijeratna izdanja koja su nestala u vatrenoj stihiji u maju 1993. godine, kada je zgrada Univerzitetske biblioteke sa cjelokupnim knjižnim fondom od 100.000 knjižnih jedinica u potpunosti izgorjela. Također, Univerzitet je izdavač i 17 serijskih publikacija, od kojih danas redovno izlazi osam. U ovim časopisima objavljeno je više od hiljadu naučnih i stručnih radova.

Cjelokupna izdavačka djelatnost okupljena je Arhivskom zbirkom Univerzitetske biblioteke i prezentirana kroz online katalog biblioteke. Također, široj javnosti dostupna su najnovija izdanja u izlogu Izdavačke djelatnosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru u sklopu IC štamparije.