Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Kampanja „16 dana aktivizma“ u okviru projekta UNIGEM od 06. do 09. decembra na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Kampanja pod nazivom „16 dana aktivizma“ u okviru projekta UNIGEM koji provode Univerzitet i TPO Fondacja, će biti održana u periodu od 06. do 09. decembra na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Tokom trajanja kampanje na Univerzitetu će biti upriličene različite aktivnosti kao što su radionice, diskusije, predavanja i promocije knjiga.

  1. Radionica “Razumijevanje muškosti: kako razviti rodnu odgovornost”,

za univerzitetsko osoblje i studente/studentice,  utorak, 6.12.2022., od 13:15 do 16:15 sati na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (sala II godine, II sprat)

Predavač: Nikola Vučić

 

  1. Promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja"

srijeda, 7.12.2022. godine, u 12:00 sati na Nastavničkom fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru (sala za odbrane diplomskih radova, II sprat)

Urednice knjige:  Zilka Spahić Šiljak,  Jasna Kovačević i Jasmina Husanović

O knjizi će govoriti:

Prof. dr. Asim Peco, Nastavnički fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, promotor;

Prof. dr. Veldin Ovčina, Ekonomski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, promotor;

  1. sc. Edisa Demić, kao uvodničarka i moderatorica;

Prof. dr. Rebeka Kotlo, Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, kao koordinatorica UNIGEM projekta za Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

 

  1. Predavanja sa radionicom i diskusijom na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru za studente i studentice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru
  • “Ljudska prava i rodna ravnopravnost", srijeda, 7.12.2022. sa početkom u 14:15 sati (sala IV godine, prizemlje)
  • "Zabrana diskriminacije i rodna ravnopravnost", četvrtak, 8.12.2022. sa početkom u 9:15 sati (sala za simulovano suđenje, II sprat)
  • "Rodno zasnovano nasilje i rodna ravnopravnost", petak, 9.12.2022. sa početkom u 10:30 sati (sala I godine, II sprat)

Predavačice: prof. dr. Alena Huseinbegovićprof. dr. Rebeka Kotlo

 

  1. Promocija knjige i radionica “Nasilje nad trudnicama” autora dr. sc. Zlatana Hrnčića,

petak, 9.12.2022. od 9:00 do 10:30 sati na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (sala I godine, II sprat)

 

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO), prema potpisanom Memorandumu o saradnji, provode projekat "Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje“ (University and gender mainstreaming (UNIGEM)) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva,  sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

Projekat UNIGEM implementira Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO) u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uključujući i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru. UNIGEM projekat predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.