Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Izložba umjetničkih djela Galerije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru

U Centru za kulturu Mostar, u utorak 11.02.2020. godine u 19:30 otvorena je izložba umjetničkih djela Galerije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, upriličena povodom 43. godišnjice najstarije visokoškolske institucije u Hercegovini.

Izložena su 32 umjetnička djela eminentnih imena iz svijeta slikarstva, koje je tokom svoga postojanja Univerzitet dobivao na poklon od rektora drugih univerzitetā, ali i od samih umjetnika. Izložena su djela velikih umjetnika među kojima su djela Muhameda Bajramovića, Radoslava Tadića, Boška Kućanskog, Mehmeda Zaimovića, Juse Nikšića, Mehe Sefića, Vlade Puljića, Krešimira Ledića, Mustafe i Salke Peze i mnogih drugih eminentnih umjetnika.

Iz godine u godinu, bogateći fond Galerije, Univerzitet je i sam postao jedna vrsta muzeja koji baštini umjetnička djela, dajući na taj način doprinos očuvanju bogate kulturne baštine Mostara i Bosne i Hercegovine.

Značaj umjetnosti, kao i njena zadaća da oplemeni sve sfere društva, je nemjerljiv. Umjetnost, svojom univerzalnom porukom ljubavi i mira - približava, spaja, produhovljuje kako pojedinca tako i cijelo društvo.

Primarna zadaća univerzitetā jeste nauka i naučno-istraživački rad, ali također zadaća univerzitetä jeste da budu aktivni učesnici u misiji i afirmaciji kulture.

Izložbom 32 umjetnička djela Galerije Univerziteta, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru je potvrdio da su kultura i promocija kulture važan segment njegove misije, a prema riječima rektora Univerziteta prof. dr. Elvira Zlomušice, i strategije razvoja. Pored rektora Univerziteta prigodnim govorom se prisutnima obratio i Salko Pezo koji je istakao da je ovo prvi put da se organizuje jedna ovakva izložba sa željom da se publici predstavi izvanredan fundus koji postoji na Univerzitetu.