Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Izlog izdavačke djelatnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je uspostavljen izlog izdavačke djelatnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u sklopu prostorija IC Štamparije na adresi Maršala Tita 96. Trenutno su izložena izdanja publikovana od 2015. godine.

Podsjetimo se da izdavačka djelatnost Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru baštini tradiciju dugu pedeset godina. Prva objavljena knjiga pod nazivom "Istorija srednjeg veka", autora Nijaza Slipičevića, objavljena je još 1969. u izdanju Pedagoške akademije u Mostaru. Zatim, 1974. godine na Mašinskom fakultetu objavljena je knjiga pod nazivom "Termička obrada", autora Nikole Seldara.

Do danas je u izdanju Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru objavljeno 360 monografskih publikacija. Također, Univerzitet je izdavač i petnaest serijskih publikacija od kojih danas redovno izlazi osam.

Značajno je istaći da je na Institutima koji su djelovali u okviru Univerziteta do agresije na Bosnu i Hercegovinu završen i objavljen 81 naučno-istraživački projekat. Nažalost, nijedan nije sačuvan, ali bibliografski podaci o njima dostupni su u katalogu Virtuelne biblioteke Bosne i Hercegovine.

U okviru Univerzitetske biblioteke, izdanja Univerziteta okupljena su Arhivskom zbirkom, a bibliografski podaci dostupni su u online katalogu biblioteke na www.cobiss.com. U Arhivskoj zbirci čuva se 318 publikacija. Broj koji nedostaje su prijeratna izdanja koja su izgorjela zajedno sa cjelokupnim knjižnim fondom od 100.000 knjižnih jedinica i zgradom Univerzitetske biblioteke u maju 1993. godine.