Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content
Polaganje cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića, ispred Rektorata

Odavanje počasti naslijeđu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Danas, 11. 2. 2019. godine, na godišnjicu prve konstituirajuće sjednice Skupštine univerziteta iz 1977. godine, upriličen je tradicionalni prijem penzionisanih uposlenika i uposlenica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Prisutnima se obratio rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica, te im uručio prigodne poklone dobrodošlice. Ovo tradicionalno okupljanje prilika je da se prisjete lijepih uspomena nastalih tokom plodonosnog radnog vijeka provedenog na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Prije samog prijema, upriličeno je polaganje cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića ispred zgrade Rektorata Univerziteta, čime se odala počast Džemalu Bijediću, jednoj od najistaknutijih političkih ličnosti iz moderne historije Bosne i Hercegovine po kojoj je Univerzitet dobio ime.

Prorektor za finansije, prof. dr. Veldin Ovčina, iskoristio je priliku da istakne važnost poštivanja naslijeđa i generacija koje su svojim radom i zalaganjem gradile Univerzitet kroz njegovu historiju.

„Bez obzira što je formalno prestao njihov radni angažman na našem Univerzitetu, nastavljamo saradnju kroz istraživačke i razvojne projekte, savjetovanja i prenošenja bogatog iskustva mlađim kolegama. Ne smijemo i nećemo zaboraviti sve što su uradili za rast i razvoj Univerziteta, te što su upravo isti, vlastitim radom, odricanjem i zalaganjem obrazovali i promovisali kadrove kojima se Univerzitet danas ponosi.
Nastavit ćemo tamo gdje su stali, konstantnim radom na unapređenju kvaliteta i efikasnosti nastavnog i naučnog procesa, sa težnjom da (p)ostanemo u regionu moderna, fleksibilna i prepoznatljiva visokoobrazovna ustanova, otvorena za saradnju i internacionalizaciju.“, riječi su prorektora Ovčine.


Program obilježavanja godišnjice traje do 15. februara 2019. godine, a naredni događaj zakazan je za četvrtak, 14. 2. 2019. u 11:00, kada će u Centru za kulturu biti upriličena Svečana akademija Univerziteta.